Factuurprogramma-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10
Arjan Nieuwbeerta - Marketing manager
Arjan Nieuwbeerta
Marketing manager
Leestijd 5 minuten
Facturatie

Gratis factuurprogramma Excel gebruiken?​

​Wanneer je bereid bent om enige tijd en energie te steken in het zelf maken van facturen, is werken met het gratis factuurprogramma Excel een goede eerste stap. Je hebt op deze manier volledige vrijheid wat betreft de informatie en opmaak van jouw facturen. Overstappen naar een online factuurprogramma is later altijd nog mogelijk. Op deze pagina bespreken we de voor- en nadelen van facturen maken in het gratis factuur programma Excel ten opzichte van een digitale factuur. We behandelen de volgende onderwerpen:

Voor wie is factureren met het gratis factuurprogramma Excel geschikt?

Als je net begint met factureren of je niet veel facturen hoeft te versturen heb je misschien nog geen behoefte om te betalen voor een factuurprogramma. Zeker wanneer je nog maar kort ZZP-er, kleine zelfstandige of freelancer bent probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden. Excel is vaak al aanwezig op een computer, waardoor je geen extra aanschafkosten hoeft te maken om te kunnen beginnen met factureren. Omdat je zelf alle facturen maakt weet je precies wat er speelt en wanneer alle facturen betaald moeten zijn. Belangrijk is wel dat je voldoet aan de eisen aan een factuur die door de Belastingdienst zijn gesteld.

Gratis factuurprogramma Excel downloaden

Nadelen van facturen maken in Excel

 • Kennis van formules in Excel is gewenst
  Spreadsheet programma's zoals Excel zijn erg afhankelijk van formules. Je hebt dus kennis van het programma nodig en moet daarbij overweg kunnen met de noodzakelijk formules. Bij de meeste factuurprogramma's hoef je de formules niet zelf aan te passen, maar alleen de factuurgegevens in te vullen. Je moet jezelf de diverse formules aanleren om facturen in Excel te maken en overzicht te kunnen houden over al deze formules. Mocht je ergens een foutje maken, dan kan het hele bestand onbruikbaar worden totdat je deze hebt hersteld. Kant-en-klare Excelsheets kunnen hier wel uitkomst beiden.

 • Alles zelf doen
  Een van de nadelen van facturen maken in Excel ten op zichte van factureren met een factuurprogramma, is dat je er als gebruiker geen support bij krijgt. De meeste (betaalde) facturatiesoftware biedt hulp bij vragen, in de vorm van een chat of een telefonische helpdesk. Ga je zelf aan de slag in Excel, dan zul je zelf alle vragen moeten beantwoorden.

 • Automatische koppelingen niet mogelijk
  Als je werkt met een kassasysteem of een webwinkel hebt kan het veel tijd schelen als facturen direct bij een bestelling worden aangemaakt. Wanneer je de facturatie in Excel doet is het automatisch koppelen met andere software niet mogelijk. Je zult altijd handmatig handelingen moeten verrichten om de facturen aan te maken en naar je klanten te versturen.

 • Gratis factuurprogramma's als alternatief
  Er zijn een aantal gratis factuurprogramma's beschikbaar waarmee je direct kunt beginnen. De functionaliteiten kunnen in een gratis factuurprogramma beperkt zijn, maar zodra je bedrijf gaat groeien kan het pakket ook meegroeien. Kijk voor de mogelijkheden in ons overzicht van alle factuurprogramma's en vergelijk de verschillende factuursoftware.

Voordelen van het gratis factuurprogramma Excel

 • Gratis of lage aanschafkosten
  Een officepakket is op de meeste computers aanwezig, uiteraard afhankelijk van jouw besturingssysteem. Voor Microsoft Office is dit Excel, in Google Drive kun je werken met Spreadsheet(s) en op de Mac is dat Numbers.

 • Bestaande sjablonen Excel gebruiken
  Probeer een template die je gratis kunt downloaden hieronder.

 • Meegroeien met je bedrijf
  Al naar gelang je meer leert over Excel en de mogelijkheden, kun je steeds meer functionaliteiten aan jouw facturatie systeem toevoegen. Zo zou je ook periodieke of herhalende facturen aan kunnen maken, voor klanten die je iedere maand factureert bijvoorbeeld. Je zou ook je urenregistratie kunnen koppelen, of bijvoorbeeld de rittenregistratie en onkostenvergoedingen.

 • Beschikbaar voor ieder besturingssysteem Alle spreadsheets of Excel programma's zijn geschikt voor elke computer, ongeacht of je gebruik maakt van Windows, Apple (Mac OS) of Linux als besturingssyteem. Dat betekent dat je je facturen kunt maken op elke computer. Als je dan ook nog gebruik maakt van een clouddienst, zoals Google Drive of Dropbox, kun je altijd en overal bij je facturen. Ook op je smartphone of tablet.

Ondanks de nadelen toch graag factureren met Excel? Download hieronder dan gratis een Excel factuurtemplate.

 • We verstrekken dit adres niet aan derden

Gratis factuurprogramma downloaden in plaats van Excel?

Eigenlijk is het gebruiken van Excel voor je administratie (dus ook voor het maken van facturen) niet meer van deze tijd. Een factuur maken kan tegenwoordig veel eenvoudiger en sneller met een factuurprogramma. In onze moderne tijd van online en vele devices heb je meer aan een online factuurprogramma. Het bespaart je uiteindelijke een hoop tijd bij het maken en versturen van facturen maar ook bij het onderhouden van je administratie en het doen van je BTW aangifte. Daarom op deze pagina ook een overzicht van veel gebruikte factuurprogramma's. Je probeert ze gratis, dus kijk of het iets voor je is! Wacht niet langer en begin met een gratis factuurprogramma.

Populaire software

Yoobi urenregistratie en facturatie in 1 (Tip) Logo

Yoobi urenregistratie en facturatie in 1 (Tip)

Cijfer: 8.9
Reviews: 22
Bekijk software
Yoobi
Facturatie
WeFact Standard (30 dagen gratis) Logo

WeFact Standard (30 dagen gratis)

Cijfer: 10.0
Reviews: 16
Bekijk software
WeFact
Facturatie
Thinq Online Facturatie Logo

Thinq Online Facturatie

Cijfer: 8.2
Reviews: 111
Bekijk software
Thinq
Facturatie
Teamleader Logo

Teamleader

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
Teamleader
Facturatie
Rompslomp Premium - Ideaal voor grootgebruikers Logo

Rompslomp Premium - Ideaal voor grootgebruikers

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
Rompslomp.nl
Facturatie
Terug naar boven

Delen via:

Products