Factuurprogramma-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10
Henk-Jan Kosse - Founder
Henk-Jan Kosse
Founder
Leestijd 5 minuten
Facturatie

Wat is een proforma factuur?

Een proforma factuur maak je 'voor de vorm' (ook de letterlijke vertaling). Het is een voorlopige (onofficiële) factuur en deze hoeft dan ook (nog) niet te worden betaald. Je verstuurt een proforma factuur om je klant te laten zien hoe de uiteindelijke factuur eruit zal komen te zien. Op deze site vindt je alle informatie waarmee je zowel een proforma factuur als de uiteindelijke factuur kunt maken.

Hoe een proforma factuur opstellen en versturen?

Nadat een offerte is goedgekeurd worden betaalgegevens, bedragen en valuta aangegeven in een proforma factuur. Op deze manier is voor de start van de opdracht voor beide partijen duidelijk waar zij staan en hoe de uiteindelijke factuur eruit zal komen te zien. Afnemers kunnen een proforma factuur bijvoorbeeld gebruiken om subsidies aan te vragen of administratieve formaliteiten af te handelen.

Wat is het verschil met een gewone factuur?

Een proforma factuur verschilt van een gewone factuur op een aantal punten. Een proforma factuur heeft vaak geen unieke factuurnummering. Ook zijn er geen datum of naam van de transporteur in het document opgenomen. Proforma facturen hoeven niet te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, maar kunnen ook niet als handelsfactuur worden verwerkt in de boekhouding.

Wanneer wordt een proforma factuur verstuurd?

Meestal ontvang je een proforma factuur nadat je een offerte hebt bevestigd. Door middel van het proforma factuur vraagt de leverancier je dan een vooruitbetaling te doen alvorens hij overgaat tot levering. Proforma facturen worden ook gebruikt tijdens internationale handelstransacties. Verzend je op commerciële basis producten naar bestemmingen buiten de EU? Dan is het toevoegen van een commerciële factuur in tweevoud verplicht voor de douane. Verzend je niet-commerciële producten (o.a. een cadeau, monster of defect onderdeel)? Dan voeg je twee proforma facturen bij. De precieze regels per land kunnen verschillen en dus is het verstandig om voor verzending te controleren welke regels jouw handelsbestemming hanteert ten aanzien van proforma facturen.

Alle factuurprogramma's bekijken?

Een factuurprogramma gebruik je al vanaf enkele euro's per maand. Dit bedrag heb je snel terugverdiend in tijd en professionaliteit. Zelf een factuur maken, factuurnummers opstellen en betalingen bijhouden gaat vrijwel automatisch. Daarbij hebben al je facturen dezelfde vorm en komen deze dus betrouwbaarder over op de klant. Begin met een digitale factuur of vind het factuurprogramma dat bij jou past door een factuurprogramma te vergelijken.

Populaire software

Yoobi Facturatie Logo

Yoobi Facturatie

Cijfer: 8.9
Reviews: 63
Bekijk software
Yoobi
Facturatie
WeFact (30 dagen gratis) - Bespaar op uw accountant Logo

WeFact (30 dagen gratis) - Bespaar op uw accountant

Cijfer: 10.0
Reviews: 16
Bekijk software
WeFact
Facturatie
Teamleader Logo

Teamleader

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
Teamleader
Facturatie
e-Boekhouden.nl Factureren Starters (Meest gekozen) Gratis Logo

e-Boekhouden.nl Factureren Starters (Meest gekozen) Gratis

Cijfer: 9.4
Reviews: 434
Bekijk software
e-Boekhouden.nl
Facturatie
InformerOnline Factureren Logo

InformerOnline Factureren

Cijfer: 9.3
Reviews: 170
Bekijk software
InformerOnline
Facturatie
Terug naar boven

Delen via:

Products